smart verlichting op afstand bedienen met app

Draadloze lampen bedienen met telefoon app (via wifi)

Hoe kun je lampen bedienen met je telefoon? Het bedienen van draadloze verlichting met een app op je telefoon is erg eenvoudig. Bekijk hoe smart verlichting werkt.

Twee methodes om je lampen te bedienen met een telefoon

Kort gezegd zijn er twee methodes om je lampen te bedienen met een telefoon. Bij beide methodes bedien je je lampen met een app via wifi.

Twee manieren:

 1. Slimme lampen
 2. Slimme stopcontacten

Het principe is niet ingewikkeld. Een slimme lamp is gewoon een lamp die verbonden kan worden met de wifi.

Voor een slimme stopcontact geldt hetzelfde. Het is een stopcontact dat je kunt verbinden met het internet.

draadloze lampen bedienen met telefoon app
Kort gezegd zijn er twee opties om draadloze lampen te bedienen met een telefoon app.

Optie 1: Slimme lamp gebruiken

Je kunt een slimme lamp gebruiken om de verlichting te bedienen met je telefoon. Een slimme lamp draai je eenvoudig in de bestaande fitting in je huidige lampenkap.

Slimme verlichting ziet er bijna hetzelfde uit normale verlichting, echter kun je een slimme lamp draadloos bedienen via je telefoon.

De slimme lamp kun je verbinden met wifi (het draadloze internet is jouw huis). Je telefoon verbindt je ook met wifi. Via hetzelfde wifi netwerk kan je telefoon ook communiceren met de lamp. Zo kun jij via een app de lampen met je telefoon aan of uitzetten.

Voordelen slimme lamp

 • Lampen aan/uitzetten met telefoon
 • Kleur van lamp wijzigen via telefoon
 • Keuze uit vele kleuren (afhankelijk van de slimme lamp)
 • Lamp deels dimmen (minder fel zetten bijvoorbeeld)

lampen op afstand bedienen
Smart verlichting bedien je op afstand met een telefoon app.

Kleurlamp of witlamp

Met een slimme lamp kun je vaak kiezen uit vele kleuren. Zo zijn er kleurlampen en witlampen. Kleurlampen bevatten vaak meer dan 16 miljoen kleuren.

Witlampen bevatten vaak een grote keus uit verschillende tinten witlicht. De opties zijn afhankelijk van het type slimme lamp dat je koopt.

rgb led lamp
Verander met je telefoon de slimme verlichting van kleur.

Optie 2: Verlichting bedienen met slim stopcontact

Een andere optie is om de verlichting te bedienen via een slim stopcontact. Een slim stopcontact wordt ook wel slimme stekker genoemd. Het is een tussenstukje dat je in je normale stopcontact steekt. Vervolgens steek je de stekker van je bestaande lamp weer in het slimme stopcontact.

Het slimme stopcontact kan verbinding maken met de wifi in je huis (het draadloos internet in je huis). Omdat je telefoon ook verbonden is met wifi kan deze het slimme stopcontact in- en uitschakelen.

goedkope slimme stekker
Een slim stopcontact is een tussenstukje dat je in het stopcontact stopt, deze bedien je eenvoudig met je telefoon.

Hoe werkt een slim stopcontact met een lamp?

Als je jouw lamp inschakelt en in het slimme stopcontact stopt. Dan kun je door het slimme stopcontact in of uit te schakelen, altijd je lamp bedienen met je telefoon. Schakel je het slimme stopcontact in, dan zal de lamp stroom krijgen en aangaan. Schakel je het slimme stopcontact uit, dan krijgt de lamp geen stroom en schakelt deze uit.

De verlichtingsmogelijkheden van een slim stopcontact zijn in vergelijking met een slimme lamp iets minder groot. Zo kun je de kleur van de lamp niet veranderen, of de lamp niet minder fel zetten, ofwel dimmen. Je kunt de lamp alleen in of uitschakelen met je telefoon.

Je kunt bijna alle producten slim maken met een slimme stekker. Bekijk daarvoor dit artikel over slimme stekkers.

Voor- en nadelen van slimme stekker

 • Lamp op afstand bedienen met telefoon
 • Je kunt de lamp alleen in of uitschakelen
 • Geen keuze uit kleuren
 • Felheid van lamp is niet regelbaar
 • Vaak iets goedkoper dan slimme lamp

Lampen bedienen met telefoon: slimme lamp of slim stopcontact gebruiken?

Wat is nou handiger als je je lampen wilt bedienen met je telefoon? Een slimme lamp of een slim stopcontact gebruiken? Ik heb hieronder even de voor- en nadelen ervan op een rijtje gezet.

Slimme lamp Slim stopcontact
Verlichting met telefoon app aan/uitzetten ✔️ ✔️
Kleur van lamp veranderen ✔️
Lampen dimmen (minder fel zetten) ✔️
Lamp minder fel zetten ✔️
Werkt met lampen met stekker (bijv. bureaulamp) ✔️ ✔️
Werkt met verlichting zonder stekker (bijv. plafondlamp) ✔️
Prijs Vaak iets duurder Vaak iets goedkoper

Onze persoonlijke voorkeur gaat naar slimme verlichting omdat je dan meer mogelijkheden hebt. Bovendien is het prijsverschil erg klein.

Een voordeel van een slimme stekker is dat je deze ook voor andere producten kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het koffiezetapparaat of de radio.

Beste slimme lamp of slim stopcontact

Wil jij ook je lampen bedienen met je telefoon? Dan heb je dus een slimme lamp of slim stopcontact nodig. Gelukkig hebben wij de beste opties voor jou vergeleken.

Bekijk onze top 3:

Philips Hue verlichting of stopcontact

Philips Hue is op dit moment de grote nummer 1 in de smart verlichting of slimme stopcontacten markt. De algehele opvatting in de markt is dat Philips Hue de beste kwaliteit levert.

Vergelijk de prijzen van de Philips Hue verlichting en slimme stopcontacten met elkaar:

Met de Philips Hue app bedien je je smart verlichting en/of slimme stopcontacten makkelijk met je telefoon. Ook kun je een ‘ouderwetse’ schakelaar of afstandbediening kopen waarmee je alle verlichting op afstand bediend.

Philips staat sinds jaar en dag bekend om de hoge kwaliteit lampen die zij zelf produceren. De Hue lijn is de slimme domotica productlijn van Philips. Daarmee maak je je huis slim en bedien je apparaten op afstand. Hier schreven wij alles dat je moet weten over Philips Hue.

Geavanceerde functies slimme lampen

Naast de bovengenoemde standaard functies kun je een slimme lamp ook nog iets geavanceerder gebruiken.

Verbinden met tv of speaker

Zo kun je de lampen verbinden met bepaalde speakers of bijvoorbeeld je televisie. De lampen passen zich dan aan op de beat van de muziek of de kleuren van een film. Op die manier creëer je je eigen bioscoop of mini discotheek.

Slimme lamp als wake-up light gebruiken

Je kunt een slimme lamp soms ook als wake-up light gebruiken. Stel bijvoorbeeld in dat de lamp om 7 uur start. Het zal dan ongeveer een kwartier duren voordat deze op volle sterkte is.

De lamp zal starten met zwak rood licht, waarmee het een zonsopkomst simuleert. Rond kwart over zeven is de lamp fel geel. Zo ontwaak jij op een rustige en natuurlijke manier.

Wij beoordeelden de beste slimme lampen

Of bekijk de beste slimme stopcontacten.