nieuwe slimme speakers sonos era 100 en era 300

Twee nieuwe slimme speakers aangekondigd: Sonos Era 100 en Era 300

Sonos heeft twee nieuwe slimme speakers aangekondigd. Het gaat om de Sonos Era 100 en Era 300. Die eerste is de opvolger van de Sonos One. Eén opvallend detail: de Sonos Era heeft geen Google Assistent.

Sonos Era 100 opvolger van Sonos One

De Sonos Era 100 is de opvolger van de bekende Sonos One. De Sonos One wordt gezien als één van de beste betaalbare slimme speakers. De opvolger wekt dan ook direct onze interesse. Kan Sonos weer een zeer goede allround slimme speaker op de markt brengen? De Sonos One zal nog te koop zijn totdat de voorraad op is.

Design van Sonos Era 100

De Era 100 lijkt qua design in ieder geval best op zijn voorganger. Hij is wat ronder en langer, maar zeker vergelijkbaar.

De nieuwe Sonos Era 100 lijkt behoorlijk op zijn voorganger Sonos One

Verbeterde geluidskwaliteit

Ten opzichte van de Sonos One is de Era 100 op het gebied van hardware behoorlijk onder handen genomen. Dit zou ten gunste moeten komen van de geluidskwaliteit. Zo is er een diepere bas beschikbaar doordat de woofer is vergroot. En met twee in plaats van één tweeter is er nu ook stereogeluid mogelijk.

Prijs van Sonos Era 100 hoger

De prijs van de Sonos Era 100 ligt helaas een stuk hoger van de Sonos One. Waar de Sonos One vaak voor zo’n €230 te koop was, zal de Era 100 maar liefst €279 gaan kosten. De vraag is of de consument dit nog betaalbaar vindt voor een allround slimme speaker.

  • Sonos Era 100 release datum: vanaf 28 maart 2023 te koop in Nederland
  • Verkoopprijs Sonos Era 100 bij release: €279 (deze prijs kan later uiteraard variëren)

Zodra de Sonos Era 100 uit komt zullen wij het apparaat test een een Sonos Era 100 review schrijven.

Sonos Era 300, de grote broer

De grote broer van de Sonos Era 100 is de Sonos Era 300. Deze speaker is een stuk meer high-end. De échte muziekfanaten die wat meer te besteden hebben zullen dan ook voor de Era 300 kiezen.

De Sonos Era 300 kenmerkt zich door een opvallend design waarbij ruimtelijk audio centraal staat.

Ruimtelijke audio

Dit high-end model heeft een opvallend design. Waarin bepaalde techniek zit verwerkt om ruimtelijk audio mogelijk te maken. Het geluid kan namelijk alle kanten op. Deze techniek is volgens Sonos de opvolger van het stereogeluid.

De Era 300 is de eerste speaker van Sonos waarbij deze techniek is geïmplementeerd. Met ruimtelijk audio lijkt het geluid van alle kanten te komen, alsof je er midden in zit. Een veel belovende techniek die voorlopig alleen nog door Apple Music of Amazon Music Unlimited wordt ondersteund. Daar zal je dus een abonnement bij moeten hebben om ruimtelijke audio te ervaren.

Release datum en prijs

Om van de Sonos Era 300 te genieten moet je wel aardig diep in de buidel tasten. De slimme speaker komt namelijk met een prijskaartje van 499 euro bij de release. Vanaf 28 maart 2023 is hij in Nederland te koop.

  • Sonos Era 300 release datum: vanaf 28 maart 2023 in Nederland te koop
  • Verkoopprijs Sonos Era 300 bij release: €499 (prijs kan later uiteraard variëren)

Sonos Era heeft geen Google Assistent

De Sonos Era modellen hebben alle slimme speaker functies die Sonos One ook had. Maar met één grote uitzondering: Sonos Era heeft geen Google Assistent. Dit geldt zowel voor Sonos Era 100 en Era 300.

Dat betekent dat je de Sonos Era niet in de Google Home app als apparaat kunt toevoegen. Je kunt Google Assistent ook geen dingen vragen. Hiervoor zal je een andere slimme assistent moeten gebruiken: Amazon Alexa of Sonos Voice.

Volgens Sonos is Google Assistent niet meegenomen in de Era-modellen door vernieuwde software. Een zeer vage en bijzondere reden vinden wij. Toch benadrukt Sonos dat dit niets te maken heeft met de geschillen tussen Google en Sonos. Beide bedrijven liggen al jaren met elkaar overhoop als het gaat om patenten.

Sonos sluit niet uit dat Google Assistent in een later stadium nog aan Sonos Era wordt toegevoegd.