sonos era 100 review

Sonos Era 100 review, is dit de nieuwe allrounder van Sonos?

Is de nieuwe Sonos Era 100 zijn geld waard? Je leest het in onze Sonos Era 100 review. Wij hebben hem tot in detail getest.

sonos era 100

Sonos Era 100 eindoordeel

Ons eindoordeel van de Sonos Era 100 review:

 • Geluidskwaliteit:
  ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
 • Microfoon:
  ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
 • Gebruiksgemak:
  ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
 • Kwaliteit afwerking:
  ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)
 • Prijs-kwaliteit:
  ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

Sonos Era 100 review in het kort:

Deze Sonos Era 100 geeft veel waar voor je geld. Hoge geluidskwaliteit gecombineerd met een goed doordacht ontwerp dat er leuk uit ziet. Grootste nadeel: het ondersteunt (nog) geen Google Assistant, maar de vele andere bedieningsopties doen dit vergeten.

Review score:

9

Voor- en nadelen Sonos Era 100

Wat zijn de voor- en nadelen van de Era 100? Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

✔️

Voordelen

 • Zeer goed geluid
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Veel verbindingsopties
 • Mooi tijdloos design
 • Veel bedieningsopties

Nadelen

 • Ondersteunt geen Google Assistant
 • Aux-uitgang mist (wel via adapter)
 • Geen ethernet uitgang (wel via adapter)

Rechts de nieuwe Sonos Era 100, wij hebben hem uitgebreid getest en ook vergeleken met zijn voorganger Sonos One (links).

Het ontwerp: hoe ziet de Sonos Era 100 eruit?

Als je iets over Sonos kunt zeggen, is het dat het altijd met een strak ontwerp komt. Design en kwaliteit lijken kernwaardes van Sonos te zijn. Dat is dan ook terug te zien in de Sonos Era 100.

De Sonos Era 100 lijkt wel wat op zijn voorganger de Sonos One. Hij is wat ronder en langer dan zijn voorganger. Maar het verschil is redelijk minimaal. Het ontwerp is dan ook aardig tijdloos. Door de relatief neutrale uitstraling past het ontwerp in vrijwel ieder inrichtingsstijl.

Sonos heeft weer een strak design neergezet, dat tot in de puntjes is afgewerkt.

Afmetingen en design:

 • Afmetingen: 18x12x13cm (HxBxD)
 • Gewicht: 2,02 kg
 • Kleuren: zwart of wit (beide mat)
 • Lengte stroomkabel: 2m

Sonos Era 100 specificaties:

 • Bediening: touchknoppen, spraakbediening of app
 • Verbindingen: wifi 6, bluetooth 5.0, USB-C*, Airplay 2
 • Slimme assistenten: Sonos Voice Control en Amazon Alexa
 • CPU: Quad Core; 4xA55; 1,4 Ghz
 • Geheugen: 1 GB SDRAM; 8GB NV
 • Spanning: 100-240V; 50/60Hz interne voeding

*Je kunt met behulp van Sonos-adapters ook een 3,5mm ingang Aux-aansluiting gebruiken of een ethernet kabel inpluggen. Dit doe je dan in de USB-C poort. Er is een adapter voor gebruik van 3,5mm en ethernet tegelijkertijd.

Zelfs over de onderzijde is goed nagedacht: veel grip en de voedingskabel is netjes weggewerkt.

Bedieningsmogelijkheden van Sonos Era 100

Wij zijn in deze Sonos Era 100 review blij verrast over alle bedieningsmogelijkheden. Het apparaat heeft tal van bedieningsmogelijkheden.

Touchknoppen

Wij zijn niet de allergrootste fans van de touchknoppen op het apparaat. Maar we kennen ze van de andere Sonos apparaten. En ze doen wat ze moeten doen.

Deze touchknoppen werken simpelweg door op het oppervlak te tikken. Maar een ouderwetse knop vinden wij minstens zo goed werken. Toch zijn wij blij met de knoppen, want zo hoef je niet altijd je telefoon erbij te pakken.

Door een lichte touch pauzeer of vervolg je de muziek. Raak het pijltje aan voor het vorige of volgende nummer. Met een swipe verander je het volume.

De touchknoppen aan de bovenzijde zijn gebleven, maar de muziek slider is toegevoegd. Die heeft reliëf waardoor deze goed voelbaar is en makkelijk te bedienen is.

Spraakbediening (uitschakelen)

De Sonos Era 100 beschikt ook over een lange afstandsmicrofoon. Zo kun je vanuit alle hoeken van je kamer spraakbediening gebruiken.

Via de Sonos Voice control geef je spraakcommando’s in het Nederlands. Bijvoorbeeld om het volgende nummer af te spelen. Sonos Voice control is alleen voor bediening van het apparaat, het is geen slimme assistent om bijvoorbeeld je slimme lampen aan of uit te doen.

Wel kun je gebruik maken van slimme assistent Amazon Alexa in het Engels. Dit is wel een slimme assistent die al je vragen over bijvoorbeeld het weer beantwoordt.

De Sonos Era 100 microfoon uitschakelen

De Sonos Era 100 spraakbediening kun je eenvoudig uitschakelen. Met een fysieke schakelaar zet je de microfoon uit. De voeding naar de microfoononderdelen wordt dan volledig uitschakelt. Dit als extra beveiliging tegen onbedoelde spraakbediening, mocht je dat belangrijk vinden.

Met de fysieke schakelaar aan de onderkant van de achterzijde schakel je de microfoon makkelijk uit.

Bediening via app (ofwel telefoon)

Verder kun je de slimme speaker bedienen via de Sonos app. Dit vinden wij een erg goede app. Je kunt er zelfs de geluidskwaliteit naar jouw wensen aanpassen (zie onder). Ook kun je de muziek rechtsstreeks van de Spotify app afspelen, of vergelijkbare apps als Amazon Music, Pandora en TIDAL.

Ook Apple Airplay 2 is beschikbaar voor dit apparaat. Zo stream je het geluid rechtstreek vanaf je iPhone of iPad. Met de Apple Home-app kun je ook Siri gebruiken op je apparaat om Apple Music af te spelen.

Geluidskwaliteit verrassend goed

Bij het testen voor deze Sonos Era 100 review vonden wij de geluidskwaliteit verrassend goed. Zeker voor deze relatief kleine slimme speaker. Het geluid is vol, met een goede bass. Een goede verbetering ten opzichte van de oudere Sonos One.

Via de Trueplay software kun je het geluid bovendien heel makkelijk aanpassen aan de akoestiek van jouw kamer. Op die manier haal in iedere ruimte het maximale uit de geluidskwaliteit van de Sonos Era 100.

In deze speaker zitten twee verschillende tweeters. Gecombineerd met één woofer produceren deze een zeer hoge geluidskwaliteit.

Audio specificaties:

 • Versterkers: 3x D-klasse digitale versterker
 • Tweeters: 2x gerichte tweeters
 • Woofers: 1x mid-woofer
 • Microfoon: far-field microfoons
 • EQ aan te passen: bass, treble en loudness zijn via de Sonos app aan te passen
 • Trueplay: nieuwe software stemt de EQ af op de akoestiek in de kamer waar de speaker staat

Stereo en Home Cinema met meerdere Sonos apparaten

Het apparaat beschikt over twee tweeters die van zichzelf al erg goed zijn. Maar mocht je de beschikking hebben over twee Sonos Era modellen, dan kun je ze nog mooier in stereo-modus zetten via de app. Als je al een Sonos-soundbar hebt kun je de hele zet gemakkelijk gebruiken als home-cinema zet (voor je tv-geluid). Dit alles werkt draadloos, via de app.

Links de voorganger Sonos One en rechts de nieuwe Sonos Era 100.

Opvolger van Sonos One

De nieuwe Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One. Die laatste werd al jaren gezien als de beste betaalbare slimme speaker. Echter dateert de Sonos One alweer van 2017. In 2023 vond Sonos het dan ook tijd voor een opvolger: de Sonos Era 100.

Kan de Sonos Era 100 dan ook als de nieuwe beste allround slimme speaker worden gezien? Daar lijkt het voorlopig wel op. De Sonos One was wel iets lager geprijsd, maar dit verschil valt te rechtvaardigen door de verbeterde kwaliteit.

Wij vinden de Era 100 in ieder geval een grote verbetering op alle vlakken ten opzichte van de Sonos One.

Het design van de Sonos One en opvolger Sonos Era 100 verschilt niet veel, maar de prestaties zijn een stuk verbeterd.

Verdwijnt de Sonos One?

Ja, de Sonos One verdwijnt. Nu de Sonos Era 100 in de winkel te koop is (vanaf 23 maart 2023), zal de bestaande voorraad van Sonos One nog worden verkocht. Maar hij wordt niet meer gemaakt.

Sonos Era 100 heeft (nog) geen Google Assistant

De opvolger heeft echter wel één groot nadeel: Sonos One beschikte over Google Assistant. De Sonos Era 100 beschikt echter niet over Google Assistant. Daardoor kun je deze bijvoorbeeld niet via de Google Home app bedienen. Ook de spraakbediening werkt niet via Google Assistant.

De achterzijde van de Era 100 (links) en de One (rechts).

Conclusie Sonos Era 100 review: is het zijn geld waard?

De Sonos Era 100 zien wij echt als een verbetering van zijn voorganger Sonos One. De geluidskwaliteit is door de twee tweeters en één mid-woofer erg goed (mooie diepe bass). Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van Sonos One.

De Trueplay-software is een leuke toevoeging, maar niet perse onmisbaar. Deze software zorgt ervoor dat de speaker zich automatisch aanpast aan de ruimte, waardoor je de maximale geluidskwaliteit haalt.

Het grootste nadeel: geen Google Assistant. Wij vinden het jammer dat je de spraakbediening van Google Assistant en de Home app niet kunt gebruiken. Toch hoeven wij er niet lang om te rouwen, want er zijn vele andere verbindings- en bedieningsmogelijkheden.

Kortom, de Sonos Era 100 is een topspeaker in het middelhoge segment van betaalbare speakers. Hij is zijn geld zeker waard. Veel mogelijkheden en hoge kwaliteit voor een goede prijs.

Sonos Era 100 snel in huis hebben?