sonos one review

Sonos One review: beste smart speaker? (ook een Sonos One SL review)

De Sonos One heb ik meer dan een jaar getest. Bekijk mijn ervaring in deze Sonos One review. Is dit de beste smart speaker? Dit is ook een Sonos One SL review.

Eerste indruk

Ik begin deze Sonos One review met een eerste indruk. Als eerste valt mij op dat er een redelijk basic verpakking bij het product zit. Ik krijg er geen enorm luxe gevoel bij. Maar goed, als het product maar goed is, de doos gooi ik toch weg.

sonos one verpakking
De verpakking van de Sonos One is redelijk eenvoudig, gelukkig is de speaker dat zelf niet. Een complex stukje techniek in een elegant jasje.

De slimme speaker zelf is redelijk klein. En kenmerkt zich voor een muziekspeaker structuur van gaatjes, die zich rondom de gehele speaker bevinden. Aan de bovenzijde bevinden zich enkele knoppen om de Sonos One te bedienen.

Aan de onderzijde kan de voedingskabel worden geplaatst zodat de smart speaker stroom krijgt. Deze is mooi weggewerkt aan de onderzijde. Een mooi detail.

sonos one review
De Sonos One is een kleine smart speaker met goed geluid

Verder zit er op de achterzijde van de smart speaker een knop om deze te installeren. Althans deze knop gebruik je bij het instellen van de Sonos One. Bovendien zit er een internetaansluiting aan de achterzijde. Daar kan je een internetkabel indoen als je geen gebruik wilt maken van wifi. Dit betreft een RJ45 stekker.

Formaat: Sonos One afmetingen

Zoals gezegd is het formaat van Sonos One redelijk klein. Wij hebben het opgemeten en de afmetingen zijn als volgt:

  • Sonos One afmetingen: 12 x 12 x 16cm (lengte x breedte x hoogte)
  • Gewicht van Sonos One: 1,9 kg

Bediening van de Sonos One

De Sonos One valt te bedienen met de knoppen aan de bovenzijde. Ook kun je de spraakassistent of je mobiel gebruiken om de Sonos One te bedienen.

sonos one bovenzijde
Aan de bovenzijde van Sonos One bevinden zich enkele knoppen

Bedienen van Sonos One met knoppen

De touch knoppen aan de bovenzijde van Sonos One hebben de volgende functies:

  • Afspelen of pauzeren van muziek
  • Volgende of vorige nummer afspelen
  • Volume omlaag en omhoog
  • Microfoon dempen of aanzetten

De knop in het midden is voor het afspelen, hervatten of pauzeren van de muziek. Met de knop rechts gaat de muziek harder, met de knop links zachter. Als je van de knop link naar rechts beweegt (swipen), dan speel je het volgende nummer af.

Het bedienen met de knoppen werkt naar mijn idee handig. Als je de speaker op de makkelijk toegankelijk plek neerzet, dan is het fijn dat je snel de muziek harder en zachter zet met de knopjes. Het swipen naar een volgend nummer gaat niet altijd in gelijk goed (meestal wel), maar dat is bij mij geen ergernis.

Bedienen met spraakopdrachten

De Sonos One kun je ook bedienen met spraakopdrachten. Daarvoor moet je een slimme assistent instellen (Google Assistent of Alexa). Je kunt dan tegen je Sonos One praten.

Wij gebruik Google Assistant regelmatig op de Sonos One.

Op het moment van schrijven spreekt alleen Google Assistent Nederlands (Amazon Alexa niet). Als je Google Assistent hebt ingesteld kun je bijvoorbeeld zeggen: “Hey Google, speel muziek op Spotify af.” Je kunt via Google Assistent ook radio afspelen.

Wij hebben alle mogelijkheden van Sonos One met een slimme assistent op een rij gezet.

Zelf vind ik het handig om vanaf achter mij computer even met een spraakopdracht de muziek aan te zetten. Of als ik mij opeens bedenk dat ik zin in een bepaald nummer heb, dan roep ik dat naar Sonos One. Echter soms verstaat het apparaat niet direct wat ik wil, dan erger ik mij al snel en pak ik mijn telefoon.

Smart speaker bedienen met telefoon (Sonos App)

Dit vind ik de handigste manier om Sonos One te bedienen. Gewoon met de Sonos app via mijn telefoon.

Dit loopt altijd stabiel en je kiest makkelijk het volgende nummer terwijl ik lekker op mijn plek blijf zitten. Je bedient hier makkelijk Spotify mee.

Enige nadeel is dat je je telefoon moet pakken en dat ik dan nog wel eens afgeleid raak door berichtjes die ik zie en vergeet de muziek te wijzigen.

sonos app
Bedien je Sonos One makkelijk met de Sonos app

Microfoon Sonos One uitschakelen

Je schakelt de microfoon van Sonos One uit door op de microfoonknop aan de bovenzijde te klikken. De microfoon werkt overigens alleen als je een slimme assistent hebt ingesteld.

Bevat Sonos One bluetooth?

Nee, de Sonos One beschikt niet over bluetooth. Je de kunt de smart speaker verbinden met je telefoon via wifi. Ook kun je de slimme speaker met een internetkabel aan je thuisnetwerk verbinden.

Wat is het verschil tussen Sonos One en Sonos One SL?

De Sonos One SL is het broertje van de Sonos One. Beide producten zijn vrijwel identiek, behalve dat de Sonos One SL geen slimme assistent bevat. Je kunt daardoor geen spraakopdrachten geven.

Zelf gebruik in de spraakopdrachten regelmatig. Om bijvoorbeeld even snel een bepaald nummer af te spelen: “Hey Google, speel Viva La Vida van Coldplay af.” Ook in de badkamer kan dat handig zijn, onder douche verander je bijvoorbeeld makkelijk een nummer met spraakbediening.

verschil sons one en sonos one sl
Het verschil tussen Sonos One en Sonos One SL? Beide producten zijn bijna gelijk alleen bevat de SL geen microfoon voor spraakbediening.

Daarnaast worden de mogelijkheden van spraakbediening steeds groter, je bent met de Sonos One dus klaar voor de toekomst. Zo kan je in Amerika al eten bestellen met de spraakassistent.

Lijkt jou de spraakasisstent maar onzin? Dan kun je beter voor de Sonos One SL gaan. Deze hele Sonos One review is ook van toepassing op de Sonos One SL, behalve dan de onderdelen die over spraakbediening gaan. Verder is alles gelijk.

Prijsverschil Sonos One en Sonos One SL

De Sonos One SL is goedkoper dan de Sonos One. Dit komt natuurlijk omdat er geen microfoon inzit en geen mogelijkheid voor slimme assistent. Zelf zou ik altijd de Sonos One kopen vanwege de slimme assistent.

Als je al een Sonos One hebt, dan kun je een Sonos One SL overwegen om deze met elkaar in stereo te zetten. Bekijk hieronder het prijsverschil tussen beide slimme speakers.

Sonos One in stereo (met Sonos One SL)

De Sonos One kun je eenvoudig met andere Sonos producten in stereo modus zetten. Zo hoor je de muziek van verschillende kanten, dat klinkt over het algemeen mooier. Dit kun je bijvoorbeeld doen in combinatie met de Sonos One SL.

Sonos One in stereo met Google Home

Zelf heb ik dit gedaan in combinatie met slimme speakers Google Home en Google Nest Hub. Via de Google Home app zet je alle smart speakers heel makkelijk in stereo. Zo hoor ik vanuit verschillende hoeken dezelfde muziek (dat vind ik mooier klinken).

De Sonos One is een uitstekende keus.

Wanneer is Sonos One de beste smart speaker voor jou?

De Sonos One is een van de beste smart speakers van dit moment. Het is een goede allrounder. Ondanks dat hij al ruim twee jaar op de markt is, is het nog steeds een goede keus. Op de meeste aspecten scoort hij goed. Zeker voor de prijs krijg je enorm veel geluidskwaliteit.

Bijkomend voordeel is dat Sonos One compatibel is met Google Assistent (de slimme asssitent van Google) en Alexa (de slimme assistent van Amazon). Dat is uniek. Kortom. De Sonos One is voor jou de beste keus als je een smart speaker zoekt voor een redelijke prijs, met goede geluidskwaliteit en veel mogelijkheden.

Sonos One aanschaffen?

Of lees nog even verder…

Sonos One in vergelijking met Google Home

De Sonos One in vergelijking met Google Home. Het zijn twee concurrenten van elkaar. Zo bevinden ze zich ongeveer in de dezelfde prijsklasse en de geluidskwaliteit is vergelijkbaar.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Sonos One. De geluidskwaliteit van Sonos One is naar mijn idee toch net wat beter. Ook heb je met Sonos de mogelijkheid om de Amazon assistent Alexa te gebruiken.

Alexa spreekt nu nog geen Nederlands, maar in de toekomst mogelijk wel. Je bent dan meer klaar voor de toekomst. Bovendien gaan er geruchten dat Google Nest, de opvolger van Google Home binnenkort uitkomt.

Het voordeel van Google Home is dat het een product van Google is. Je beschikt daardoor altijd over de nieuwste functies van de Google Assistent. Echter zijn die functies in het Nederlands nog relatief beperkt. Bovendien kun je Google Assistent ook gewoon gebruiken op je Sonos One.

Al met al heeft Sonos One dus een stapje voor op Google Home. De meerprijs is het zeker waard.

Voor- en nadelen van Sonos One en Sonos One SL

De voor- en nadelen van de Sonos One. Ik testte de smart speaker een jaar en dit zijn de voor- en nadelen. Dit geldt in principe ook voor de Sonos One SL, hetzelfde product maar dan zonder slimme assistent.

✔️

Pluspunten

  • Heel goed geluid
  • Klein en compact
  • Veel bedieningsmogelijkheden (Sonos app, Google Home app, spraakopdrachten en knoppen)
  • Ook internetkabel aansluiting (naast wifi)
  • Ondersteunt zowel Google als Amazon assistent
  • Zachte prijs

Minpunten

  • Spraakassistent valt nog te verbeteren in het Nederlands
  • Geen bluetooth

Review Sonos One en Sonos One SL

Mijn persoonlijke oordeel over de Sonos One en de Sonos One SL.

  • Geluidskwaliteit:
    ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
  • Microfoon:
    ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
  • Gebruiksgemak:
    ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
  • Kwaliteit afwerking:
    ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
  • Prijs-kwaliteit:
    ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

In het kort: Sonos One Review

De Sonos One heeft goed geluid, zeker voor de prijs. Het geluid is beter dan dat van Google Home. Bovendien is de bediening makkelijk met de Sonos app, de knoppen of de Google Home app. Doordat het product zowel de slimme assisent van Google als die van Amazon ondersteund heb je eindeloos veel mogelijkheden. Met de Sonos One ben je dan ook klaar voor de toekomst. Dit is een goede smart speaker voor een zeer schappelijke prijs.

sonos one

Eindoordeel review:

8,5

Conclusie Sonos One Review

Al met al vind ik de Sonos One echt een leuke smart speaker. Het product beschikt over erg goede geluidskwaliteit (zeker voor de prijs van het product).

Daarnaast vind ik de vele bedieningsmogelijkheden gewoon echt een voordeel. Bedien de smart speaker met je Sonos app, de Google Home app, met spraakopdrachten of gewoon met de fysieke knoppen aan de bovenzijde.

Via de Sonos app kun je het geluid makkelijk aanpassen, zo kun je de bass van Sonos One makkelijk zachter zetten.

Kortom, je leest in deze Sonos One review dat ik erg te spreken ben over het product. Ik gebruik het al een jaar met veel plezier. De spraakassistent kan nog wat verbetering gebruiken in het Nederlands, maar bediening met de app gaat heel makkelijk.

De prijs van Sonos One?

Of bekijk mijn keuze voor de beste slimme speakers