Wat is domotica? Wat is de betekenis van domotica? Wat zijn de mogelijkheden? Bekijk voorbeelden van domotica.
Wat is domotica?
Domotica is een relatief nieuw woord. Veel mensen vragen zich dan ook af wat domotica betekent.
Dit is domotica:
Domotica is het automatiseren van bepaalde handelingen in huis. Dit zie je vaak terug in slimme producten in huis, ook wel smart home genoemd.
Voorbeeld van domotica:
Een goed voorbeeld van domotica is het automatisch inschakelen van de verwarming wanneer je naar huis rijdt van werk.
Betekenis domotica, waar komt het woord vandaan?
Vaak wordt er gezegd dat domotica een afkorting is. Dit is niet helemaal waar, domotica is geen afkorting maar een samenstelling van twee woorden.
Samenstelling van ‘Domo’ en ‘Tica’
Domotica is een samenstelling van twee woorddelen: domo en tica.
- ‘Domo’ komt van het Latijnse woord ‘Domus’, dat betekent woning;
- ‘Tica’ verwijst naar technologie, dit vindt je ook terug in robotica.
De twee woorddelen vormen samen het woord domotica. Dit staat dus voor ‘woning technologie’, wat zich weer vrij vertaald naar technologie in de woning. Met behulp van technologie kan een woning worden geautomatiseerd.

Domotica voorbeelden
Opzoek naar enkele voorbeelden van domotica? Om de betekenis van domotica ietwat concreter te maken hebben wij enkele voorbeelden van domotica weergegeven.
Automatisch lampen inschakelen zodra het donker wordt
Vrijwel elke dag wordt het op een ander tijdstip donker. Geen probleem voor de slimme lamp. Stel de lampen in op het licht buiten, zodra het donker wordt omdat de zon ondergaat, schakelen de lampen automatisch in. Je kunt extra instellingen toevoegen zodat dit alleen gebeurt als jij thuis bent. Handig hè?
Je hebt hiervoor wel slimme lampen nodig. Wil je nog meer gemak? Met een slimme speaker kun je altijd vragen om de slimme lampen in te schakelen wanneer jij dit wilt. Gewoon met een spraakcommando.
Gordijnen openen automatisch in de ochtend
Domotica kan dienen als gemak maar ook als beveiliging. Slimme gordijnen kunnen van beide gemakken voorzien.
Elke ochtend om 7 uur openen de gordijnen automatisch. Behalve in het weekend, dan openen ze om 8 uur. Dit kun je instellen met behulp van slimme gordijnrails (ook met rolgordijnen, lamellen, luxaflex en meer).
Of zorg met behulp van domotica ervoor dat de gordijnen beneden openen zodra je het licht inschakelt in de badkamer tussen 6 uur en 8 uur ’s ochtends. Zo openen de gordijnen als je wakker bent, maar voorkom je dat de gordijnen ook midden in de nacht openen.
Tevens sluit je de gordijnen via de smartphone als je niet thuis bent. Zo voorkom je dat inbrekers zien dat er niemand thuis is. Dit werkt natuurlijk nog beter in combinatie met slimme lampen.
Automatisch inschakelen van verwarming
Eén van de meeste praktische voorbeelden van domotica is de verwarming. Gecombineerd met een slimme thermostaat hebben vele mensen hier gemak van. Het werkt als volgt.
Onderweg naar huis? De slimme thermostaat detecteert dat je smartphone onderweg is naar huis. De verwarming schakelt in en zo is het lekker warm in huis.
Domotica in huis
Kan ik domotica in mijn huis installeren? Ja en dat is helemaal niet moeilijk. Vaak wordt er gedacht dat domotica in huis erg duur is en veel montage vereist. Het tegendeel is waar, je kunt een slim huis met domotica maken met eenvoudige slimme producten.
Smart speaker
Met een slimme speaker kun je eenvoudige spraakopdrachten geven om slimme producten in te schakelen, bijvoorbeeld de lampen. Ook vraag je je slimme speaker alle kennisvragen en kun je de smart speaker muziek laten afspelen. Bekijk de mogelijkheden van smart speakers.
Slimme lampen
Vervang je huidige lampen eenvoudig door slimme lampen. Deze draai je gewoon in dezelfde lampen kap. Slimme lampen kunnen verbinding maken met internet en zijn daardoor onderdeel van domotica. Zo schakel je jouw lampen overal met je smartphone. Of laat ze volgens een bepaald tijdsschema inschakelen.
Robotstofzuiger
Laat een robotstofzuiger je huis automatisch stofzuigen, elke week of elke dag op een bepaald tijdstip. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar dit gebeurd al in vele huishoudens. Robotstofzuigers zijn ook zeer betaalbaar, bekijk maar eens welke robotstofzuigers wij getest hebben.

Domotica voor ouderen
Is domotica ook geschikt voor ouderen? Ja, het gebruik van domotica is uitstekend geschikt voor ouderen. Doordat bepaalde handelingen geautomatiseerd zijn wordt het makkelijker voor ouderen. Ook kunnen slimme speakers helpen tegen eenzaamheid.
Voor ouderen kan het bellen van iemand lastig zijn. Met een smart speaker kan dit makkelijker gaan, er hoeven geen kleine knopjes ingedrukt te worden, het is slechts een kwestie van de juiste spraakopdracht geven.
Ook het openen van gordijnen, het inschakelen van lampen of het zetten van een wekker kan allemaal handig zijn voor ouderen.
Met behulp van een sensor kan het licht zelfs automatisch inschakelen in bijvoorbeeld een donkere gang. Een oudere hoeft dan niet meer handmatig een lamp in te schakelen in het donker. Wel zo veilig.
Tot slot, bij geval van nood, kan domotica voor ouderen helpen. Is een oudere gevallen, dan kan hij of zij met een spraakopdracht een familielid bellen. Let op, het is op dit moment niet verstandig om hier 100% op te vertrouwen. Oefen dit ook zeker eerst een aantal keer. Overigens zijn er bepaalde bedrijven bezig met de ontwikkelingen van noodsystemen via de smart speaker voor ouderen in de zorg.