slimme assistenten

Slimme Assistenten

Welke slimme assistenten zijn er? Welke slimme assistent is de beste? Wat is het überhaupt? Alles over de slimme assistent.

Wat is een slimme assistent?

Een slimme assistent is een digitale assistent. Het wordt ook wel een virtuele assistent genoemd. Een slimme assistent heb je op je telefoon of slimme speaker.

Vraag je slimme assistent alles

Je kunt de digitale assistent allerlei dingen vragen via spraakbesturing. Van kennisvragen tot een opdracht om het koffiezet apparaat aan te zetten.

slimme assistent op google home
Google Home; een slimme speaker met ingebouwde slimme assistent.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe oud is prinses Amalia?
  • Wat voor weer wordt het morgen?
  • Zet het koffiezetapparaat aan

Koffie zetten met een slimme assistent? Dat klinkt als de toekomst, maar je doet het eenvoudig. Lees hoe je automatisch koffie kunt zetten met een slimme speaker. Je hebt daarvoor geen slim koffiezetapparaat nodig.

Welke slimme assistenten zijn er?

welke slimme assistenten zijn er

De laatste jaren zijn er vele slimme assistenten ontwikkeld door grote bedrijven. Er zijn echter slechts een paar slimme assistenten die veel gebruikt worden.

De meest bekende slimme assistenten zijn:

Minder bekende virtuele assistenten zijn Cortana van Microsoft en Bixby van Samsung. Verder zijn Alice van Yandex en Xiaowei van Tencent nog noemenswaardig. Dit zijn populaire assistenten in respectievelijk Rusland en China.

Nederlands sprekende slimme assistenten

slimme assistenten nederlands

Nog niet alle slimme assistenten spreken Nederlands. Op mobiele telefoons ondersteunen Siri en Google Assistant alleen Nederlands. Siri is beschikbaar op Apple telefoons, Google Assistant is beschikbaar op Android telefoons.

Google Assistant is de enige assistent die Nederlands ondersteunt op slimme speakers. Deze virtuele assistent is wel beschikbaar op meerdere merken slimme speakers, bekijk de beste Nederlandse slimme speakers.

Siri en Alexa zullen ongetwijfeld in de toekomst ook Nederlands gaan ondersteunen op slimme speakers. Maar momenteel blijft het bij Engels.

Welke slimme assistent is de beste?

Welke slimme assistent is de beste keus voor jou? Dat hangt volledig af van je wensen, maar we kunnen je een beetje helpen.

Onze keus voor een smart asisstent

Onze keus voor de beste virtuele assistent van dit moment gaat naar Google Assistant.

  • Alexa: weinig ondersteuning in Nederland
  • Siri: voor de Apple fans
  • Google Assistent: beste ondersteuning in Nederland, spreekt als enige Nederlands, daarom op dit moment de beste keus.

Amazon Alexa

Alexa is de populairste digitale assistent in Amerika. In Amerika heeft deze ook enorm veel functies. Helaas is Amazon Alexa nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Je kunt Alexa wel in Engels of Duits gebruiken, maar nog niet alle functies zijn in Nederland beschikbaar. Amazon Alexa is beschikbaar op de slimme speakers van Amazon, die luisteren naar de naam Amazon Echo.

Verder zijn de smart speakers van Sonos ook voorzien van Amazon Alexa. Met Sonos beschik je over een unieke combinatie van assisntenten Amazon Alexa en Google Assistant.

Lees alles over Amazon Alexa.

Siri van Apple

siri

Ben je een Apple fan? Dan ga je natuurlijk van de virtuele assistent Siri. Deze assistent is overigens exclusief beschikbaar op Apple apparaten. Denk daarbij aan iPhones of de slimme speaker van Apple: HomePod.

Lees alles over Apple’s assistent Siri.

Google Assistant

google assistant

Als je op zoek bent naar een smart assistent voor gebruik in Nederland, dan is Google Assistant wat ons betreft de beste keus. Het is de enigste slimme speaker die Nederlands spreekt.

Bovendien beschikt Google Assistant over de meeste mogelijkheden in Nederland (in vergelijking met de andere slimme assistenten).

De slimme assistent van Google is beschikbaar op Android apparaten en telefoons. Ook is deze beschikbaar op de slimme speakers van Google zelf: Google Nest (voorheen Google Home). Andere Nederlandse slimme speakers die Google Assistant ondersteunen vind je hier.

Bekijk alles over Google Assistant.