Populariteit slimme speaker stijgt amazon marktleider

Populariteit slimme speaker stijgt: Amazon marktleider, Google volgt

Afgelopen jaar is de populariteit van slimme speakers razendsnel gestegen. Het aantal verkopen is met zeventig procent toegenomen.

Toename in het laatste kwartaal van 2019

Met name in het laatste kwartaal van 2019 waren de speakers in trek. Ruim 55,7 miljoen apparaten werden toen verzonden. Enorme kortingen en acties van grote bedrijven als Amazon, Google, Alibaba en Baidu lijken tot deze stijging te hebben gezorgd.

Een jaar eerder waren dat er veel minder verkopen. In hetzelfde kwartaal was er in 2019 sprake van een stijging van 45 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek van Strategy Analytics. Het gaat in het onderzoek om het aantal verzonden slimme speakers.

Forse kortingen op slimme speakers om marktaandeel te verwerven

De forse kortingen lijken een tactische set. Door de slimme luidsprekers goedkoop te verkopen, proberen de verschillende bedrijven marktaandeel te verwerven.

Winst maken is daarbij nog niet het belangrijkste. Het geld kan later worden verdiend door de multinationals, zodra de gebruikers hun slimme speakers in huis hebben.

In het onderzoek is gekeken naar de wereldwijde verscheping. In Nederland zijn slimme speakers vermoedelijk nog niet zo populair als in de Verenigde Staten. Vandaar dat het onderzoek specifiek in Nederland andere uitkomsten zou kunnen hebben.

Wereldwijd is Amazon marktleider

Wereldwijd is Amazon nog altijd marktleider als het gaat om
slimme speakers. Zoekmachine gigant Google volgt op plek twee. Ondanks dat
verloor Google wel marktaandeel. Overige bedrijven, zoals Xiaomi uit China,
veroveren grotere delen van de markt.

De Chinese smart speakers ondersteunen voorlopig nog geen Engels en zijn daardoor voor de meeste Nederlanders onbruikbaar.

Marktleiders op het gebied van smart speakers:

  1. Amazon: 26,2% marktaandeel
  2. Google: 20,3% marktaandeel (in 2018 nog 25,9% marktaandeel)

Opmerkelijk hierbij is dat de slimme luidsprekers van Amazon nog niet eens in Nederland beschikbaar zijn. Althans niet officieel uitgebracht.

Je kunt de apparaten van Amazon Echo al wel kopen via webshops. De apparaten van Google Nest zijn echter al wel officieel op de markt in Nederland.

Op basis van onze eigen cijfers vermoeden wij dat Google Nest de populairste slimme speaker in Nederland is. Zeer waarschijnlijk gevolgd door Sonos One.