slimme speaker voor ouderen

Slimme speaker voor ouderen

Een slimme speaker voor ouderen. Is dat handig? Wat hebben ouderen aan een smart display? En helpt het tegen de eenzaamheid? Antwoord op al je vragen omtrent smart speakers en ouderen.

Dit is waarom een smart speaker niet altijd tegen eenzaamheid helpt

Een smart speaker werkt niet voor elke oudere tegen eenzaamheid. Bepaalde functies van het product zullen helpen, maar andere functies zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld.

De voornaamste reden waarom een smart speaker nog niet tegen eenzaamheid werkt zijn de minimalistische gesprekken. De gesprekken zijn nog erg beperkt. De meeste vragen kunnen wel door het apparaat beantwoord worden, maar een echt gesprek voeren gaat gewoon niet.

De oudere zou de smart speaker kunnen vragen hoe het gaat, wat voor weer het is, wat het laatste nieuws is en of de smart speaker nog een mopje weet. Dat alles gaat met spraak. Dat is een voordeel als de oudere moeite heeft met het lezen of het bedienen van kleine schermpjes.

slimme speaker tegen eenzaamheid

Dit is waarom een slimme speaker voor ouderen wél werkt

Ouderen zijn niet per definitie waar je aan denkt bij de term ‘slimme speaker’. Toch is de combinatie niet heel gek. Moderne technologie eenvoudige gemaakt voor ouderen.

Spraakbesturing maakt het eenvoudig voor ouderen

Waarom zouden ouderen gebruik maken van een slimme speaker? De belangrijkste reden lijkt te zijn; eenvoud. Een smart speaker werkt nou eenmaal erg eenvoudig met spraak.

Als een apparaat eenmaal is geïnstalleerd, dan hoef je er alleen nog maar tegen te praten. Geen gedoe met kleine schermpjes of knopjes.

Ouderen hoeven geen knopjes in te drukken of voor hen ingewikkelde touchscreens gebruiken. Dat moet met andere technologie vaak wel. Zo zijn smartphones niet altijd geschikt voor ouderen.

Slimme speaker tegen eenzaamheid; het kan werken

Een bijkomend voordeel is dat een slimme speaker tegen eenzaamheid kan werken. Zo kunnen ouderen tegen het product praten en ook een antwoord ontvangen.

Doordat er een stem klinkt in de huiskamer én omdat je tegen iets kunt praten, voelen ouderen zich minder eenzaam.

Echter zijn de gesprekken met een slimme speaker wel uiterst beperkt. Ook vraagt de smart speaker niets. Er wordt geen belangstelling getoond aan de oudere. Dat is een groot nadeel.

Heel eenvoudig videobellen (tegen eenzaamheid)

Wat wel goed tegen eenzaamheid werkt is videobellen. Met een slimme speaker kan men heel eenvoudig met familie bellen.

De oudere hoeft alleen maar te zeggen: “Hey Google, bel Bart de Ridder met een videogesprek.” Vervolgens zal de smart speaker deze persoon beeldbellen. Dit is ook nog eens gratis, mits er een internetverbinding is.

Zo leggen ouderen heel eenvoudig contact met familie of vrienden. Dit is overigens ook mogelijk met gewoon bellen, zonder beeld dus.

videobellen smart display
Met een smart display kun je eenvoudig videobellen.

Tevens wordt er ook gewerkt aan een functie om hulp in te roepen. Valt een minder mobiele oudere in huis, dan kan hij of zij aan de smart speaker vragen om hulp in te schakelen.

Voor beeldbellen heb je een slimme speaker met beeldscherm nodig. Dit heet een smart display. Wij hebben de beste smart displays voor jou op een rijtje gezet.

Slimme speaker voor ouderen kopen, waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je een slimme speaker voor ouderen wilt kopen? Dit zijn een aantal aandachtspunten.

Aandachtspunten voor ouderen

Bij het aanschaffen van een slimme speaker voor ouderen loont het zeker om op de volgende punten te letten.

  • Ga voor Nederlandstalig slimme speakers
  • Kies of je mét of zonder beeldscherm wilt (zie hieronder)
  • Vermijd de hele kleine smart displays (7 inch is erg klein voor ouderen, 8 inch is beter, 10 inch voldoet goed).

Kies of je mét of zonder beeldscherm wilt

Allereerst dien je een keuze te maken of je er eentje mét beeldscherm of zonder beeldscherm wilt. Een slimme speaker met beeldscherm heet een Smart Display.

Waarom zonder beeldscherm?

  • Vaak iets goedkoper
  • Geen afleiding van een beeldscherm

Bekijk de beste smart speakers zonder beeldscherm.

Wij selecteerden de beste slimme speakers

Waarom mét beeldscherm?

  • Overzichtelijker
  • Beeldbellen
  • Video’s kijken
  • Tevens een fotolijstje

Bekijk de beste smart displays (ofwel slimme speakers met beeldscherm).

Let op, niet alle smart displays bevatten een camera

Let op, niet alle smart displays bevatten een camera. Zo bevat de goedkope Google Nest Hub zelf geen camera.

Als een (oudere) persoon videobelt met een smart display zonder camera, dan kan de gesprekspartner de (oudere) persoon niet zien. De oudere ziet de ander wel. Hoe dat eruit ziet en meer daarover lees je in onze blog: bellen met slimme speakers.

De duurdere Google Nest Hub Max bevat wel een camera. Een tussenliggende optie is de Lenovo Smart Display. Het product van Lenovo is iets goedkoper en bevat ook een camera. Zie ook ons lijstje met beste smart displays.

Wij selecteerden de beste smart displays